REL S5 SHO

21,990 kr

Kategori: Brand:

Beskrivning

Ny uppgraderad version med högre utnivå och standby-funktion

“Basen är både lågmäld och diskret, men har ändå en närvarande och hotfull råstyrka med rumsdallrande bottendrag. REL är nog den bas i testet som lättast kopplar ett stadigt grepp om rummets väggar, tak och golv oavsett rumsstorlek. REL har också en härligt elastisk spänst och dynamik i anslaget på ett sätt som reflex- eller slavbaslösningar vanligtvis inte har. En riktigt lyckad bas med andra ord, som dessutom är mycket lätt att integrera till både rum och sidohögtalare”

Hifi & Musik

“Bäst på musik. REL Acoustics S5 stortrivs verkligen med all sorts musik. Rent tonalt är den så bra att basen integreras i ljudbilden på det mest naturliga vis. Man hör det särskilt bra med kontrabas och flygel, att bastonerna bara stöttar övriga toner underifrån och inte lever sitt eget liv. Om akustisk musik är favoritsysslan så ger S5 en helt magisk basåtergivning. Stram och välkontrollerad och förbaskat välintegrerad i ljudbilden. Funkar bra med film också”

Ljud & Bild

“In both subtle and not so subtle ways the REL S/5 completed every speaker system it partnered with. Ultimately, it’s up to every audiophile to ask himself whether he wants the whole musical picture—the entirety of the soundscape. If your answer to that question is an unqualified yes, then consider yourself warned: Don’t even think of plugging in the S/5 if you ever expect to use that outlet again. An exceptional performer in any class”

Absolute Sound, USA

S som i Superior

Subbas-experten REL har inte förlängt kontrakten till trotjänarna R218, R328 och R528, utan REL har gett hela sitt förtroende till de fräschare och betydligt piggare ersättarna S2, S3 och S5. Det är dags att gå vidare, titta framåt och förnya sig. Ett stort tack går till de tre R-modellerna, som samtliga tre sett till att i ännu större grad sätta REL´s namn på kartan. Framgång skapar motivation till förbättring, men också avundsjuka hos konkurrenterna. Bittert lär de få titta på när de nya S-modellerna tar marknaden med storm och trollbinder recensent efter recensent, och likaså lyssnare i hemmen. REL har numer ytterligare förstärkt sin position som marknadens ledande basexpert.

S som i Superior. Snabbare, starkare och snyggare!

Men skulle gärna vilja flika in med ett K, som i kompakt.

Förbättringarna i nya S-modellerna jämfört med föregångarna

• Samtliga modeller nyttjar REL´s slavbas-princip = djupare, distorsionsfriare bas ur mindre kabinett

• Nyutvecklade aktiva koner med en kärna i aluminium, legerad med magnesium och silikon (gäller endast S3/S5). Förbättrad hybridkon (papp/aluminium-dammkåpa för kylning) i S2.

• Nyutvecklade slavkoner där kolfibermaterialet är utbytt mot glasfiber (gäller endast S3/S5). Slavkon av papp i S2.

• Förbättrade klass D-förstärkare, Next Gen II (gäller endast S3/S5)

• Tyngre kabinett i MDF med 30 mm väggar. R218 vägde 13.2 kg. Motsvarande S2 väger 18.1 kg.

• Möjlighet till trådlös överföring på 15 meter. Mottagning finns inbyggt, men sändaren Longbow är tillval.

• Numer finns lågnivå stereo in, ej mono som tidigare. Något som ökar på anslutningsmöjligheterna.

Vilka är REL?

REL är tillverkaren som har sin röda tråd i att samtliga deras modeller tillför ett befintligt system med extra djupbas. Man väljer modell efter storlek på systemet och rummet. Musikaliteten ligger alltid en klass högre än hos konkurrenterna och en REL är dessutom busenkel att få att “försvinna”. I ännu större grad om man kopplar in två. En bra subbas lägger Du märke till först den kopplas bort. Precis så är fenomenet med en REL. Precis så som det ska vara alltså. Sen är det bara att ta en blick på alla de löjligt många tester och utmärkelser REL samlat på sig genom åren. Något som bara bekräftar hur duktiga de är på sin sak – att få ett system att låta avsevärt större genom att perfekt integrera den lägsta djupbasen. Vilket väl också gör just Ditt val av subbas till hemmet ganska enkelt?

REL´s grundläggande principer

• Dela aldrig av Dina högtalare. De låter bäst när de får spela hela sitt register. Beskär man dem tappar man stereobas.

• Dela subben med ett flackt delningsfilter (12 dB/oktav) för jämnare övergång till högtalarna. För detta krävs det att man kan göra en låg delning. Notera att i REL´s modeller är lägsta brytpunkt mellan 20 och 30 Hz, beroende på serie! Ställs delningen på t.ex 30 Hz så har man full styrka där och nedåt (så långt subbasen orkar) och sedan finns information med högre upp men avtagande i styrka. Högtalare fungerar precis tvärtom och faller av nedåt i frekvens. Summan blir en perfekt integration när båda kurvorna möts!

• Koppla optimalt för musik via högnivå för bäst integration. Då får subbasen exakt samma information som högtalarna i timing samt får samma “färgning” från förstärkaren.

• Två subbasar ger bättre rumsspridning än en, men samtidigt kan man konstatera att en bra integrerad subbas gör ett mycket bra jobb!

Bakgrunden till simultan-kopplingen

I slutet av 90-talet lanserade REL en smart koppling för att inte kompromissa för hembio. Detta innebär att man kör dubbelkkopplingen med hög- och lågnivåkabel samtidigt med olika volymer och delningsfrekvenser. Via högnivå fyller man på med basen som saknas i (front)högtalarna. Via bioförstärkarens subwoofer-utgång återges den speciella subbas-kanalen med en högre delning (ställs i bioförstärkaren). I 2-kanal har man ställt in att man ej har subbas, men då ligger subbasen ändå med via högnivå och fyller ut det som saknas. Resultatet är perfekt integration för både film och musik.

Tekniska fakta:

• Princip: frontmonterat aktivt 12″ element med gjuten aluminiumkorg, kopplad till en nedåtriktad passiv 12″ slavkon

• Lägsta bas i rum: 21 Hz vid -6 dB

• Anslutningar: Högnivå Neutrik, lågnivå stereo, lågnivå LFE, SMA för trådlös antenn (tillval)

• Gain: 80 dB

• Slutstegseffekt: 550 Watt RMS, digitalt förstärkeri

• Övrigt: fasvippa (0/180), SET-SAFE skyddskretsar, 10 meter högnivå-kabel medföljer

Mått: 444.5 (B) x 455.5 (H) x 507 (D) mm, inkl. fötter & kontroller på baksidan

Produktens vikt: 31.6 kg

Specifikationer

Modellbeskrivning
ModellS5
TypAktiv subwoofer
Tekniska specifikationer
Frekvensomfång20Hz vid -6 dB Hz
Baselement12 tums aktivt + 12 tums passivt
Riktning för basportFront-firing active woofer, down-firing passive radiator
Effekt, slutsteg550 watt (RMS)
FaskontrollJa, 0 eller 180 grader
Mått och vikt
Bredd444.5 mm
Djup507 mm
Höjd455.5 mm
Vikt31.6 kg